SMERFETKA to ciasto idealne na upały. Bez pieczenia na herbatnikach z masą serową i śmietanową, przepadają za nim nie tylko dzieci, ale i dorośli.
Przepis udostępniła nasza redakcyjna koleżanka Ela 🙂
Smacznego!!!
Składniki na biszkopt:
3 jajka
1/2 szklanki maki
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
warstwa serowa:
500 g serka trzykrotnie mielonego
4 żółtka
3/4 szklanki cukru pudru
1 kostka masła
2 galaretki cytrynowe rozpuszczone w 2 szklankach wody
pianka niebieska:
4 białka
3/4 szklanki cukru
1 galaretka turkusowa
wierzch:
galaretka niebieska
Przygotowanie:
1. Biszkopt:
Białka ubić z cukrem, ubijając dodawać po żółtku. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie
wymieszać. Piec około 20 minut w 170*C, przestudzić.
2. Masa serowa:
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Ucierając dodać ser. Na końcu dodać płynne ale
wystudzone galaretki. Tężejącą masę wylać na biszkopt i odstawić do lodówki, aż całkiem stężeje.
3. Galaretkę rozpuścić w szklance wody, wystudzić. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Do piany
delikatnie wmieszać tężejącą, ale jeszcze płynną galaretkę. Całość wyłożyć na warstwę serową.
4. Na wierzch:
Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wody, wylać na zastygłą piankę. Włożyć do lodówki co najmniej na
godzinę.
One Comment
sztafeta.ogloszenia@gmail.com
Piękne wygląda, a jeszcze lepiej smakuje, polecam! Ania