Ze względu na swoją historię i położenie geograficzne, kuchnia Podlasia łączy w sobie wpływy kilku nacji i kultur, m. in. litewskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Jednym z jej największych przysmaków jest ser koryciński, zwany też swojskim. Jego sposób produkcji pozostał niezmienny od czasów Potopu Szwedzkiego, kiedy to – jak głosi legenda – mieszkańcy Korycina nauczyli się jego produkcji od Szwajcarów. Ser koryciński został wpisany do unijnego rejestru jako Chronione Oznaczenie Geograficzne. Tradycyjny przysmak Podlasia nada doskonały smak zapiekance z wysokiej jakości makaronem. Dlatego do radosnego świętowania Światowego Dnia Makaronu na pewno chętnie przyłączą się także smakosze kuchni z tego regionu.
Dziś proponujemy – Zapiekankę z pełnoziarnistym makaronem z kapustą i serem korycińskim
POTRZEBUJESZ:
⦁ Makaron pełnoziarnisty wstążki 1/2 opakowania
⦁ wędzony boczek 150g
⦁ ser koryciński (lub inny, półtwardy ser) 300g
⦁ liście kapusty włoskiej 300g
⦁ cebula 1 sztuka
⦁ czosnek 1 sztuka
⦁ mleko 300ml
⦁ masło 1 łyżka
⦁ mąka 1 łyżka
⦁ sól i pieprz do smaku
DO DZIEŁA!
1. Na pierwszy ogień…
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. W międzyczasie…
Masło przesmaż z mąką i dolewaj mleko, ciągle mieszając, aż się zagotuje i sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Boczek usmaż na chrupiąco i dodaj cebulę i czosnek. Przesmaż przez ok. 1 minutę, dodaj kapustę i podlej odrobiną wody. Całość gotuj pod przykryciem, aż zmięknie i pokrój w cienkie plastry.
3. To już prawie meta!
Makaron wymieszaj z sosem, kapustą z boczkiem i połową sera. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, posyp resztą sera i kminkiem. Zapiecz przez ok. 20 minut w 200 st. C.
Brawo! Sprawdź jak pysznie smakuje danie z Podlasia!